Осмех за Космет

Хуманитарна акција

Традиционална акција „Осмех за Космет“ је акција прикупљања прилога за помоћ угроженом српском становништву које живи на територији наше јужне покрајине. Осмех за Космет окупља организације Српски политички форум, Систем Вредности и Студентску организацију Факултета политичких наука у Бањој Луци. Позивамо све људе да се прикључе нашој акцији коју организујемо сваке годинe

Монодрама „Милунка Савић“

На Факултету политичких наука одржана је монодрама „Милунка Савић“ у оквиру прикупљања средстава за хуманитарну акцију „Осмех за Космет“.

Монодрама у режији Петра Станојловића, за коју је текст написала и сама глумица Весна Станковић донела је једно дивно и незаборавно вече на нашем факулету.

Акција је прошла заиста одлично са пуно лепих коментара и утисака.
Звезда вечери је наравно била поменута глумица која нам је пренела лик Милунке Савић као да је заиста сама Милунка била са нама. Прикупљено је 22.250 динара, овим путем се захваљујемо Весни Станковић и свим људима који су подржали нашу акцију.

Косово и Метохија: БОРБА НЕПРЕСТАНА !

У периоду од 12. 08. 2022. до 14. 08. 2022. студентске организације Српски политички форум и Систем вредности организовали су хуманитарно путовање у оквиру акције Осмех за Космет, на Косово и Метохију са циљем да доделе хуманитарну помоћ.

У моментима ескалације кризе на нашој јужној покрајини, иако су многи студенти и студентске организације и институције само осуђивали дешавања на Косову и Метохији, две студентске организације су у својој режији организовале несметано пут и посетили наш народ на Косову и Метохији. У оквиру овогодишње акције скупљено је 280.000 динара које смо доделили здравственом центру Гњилане у сарадњи са Хуманитарном организацијом Косовско Поморавље и тиме помогли већини људи који живе у тешким условима и веома често немају могућност нормалног коришћења здравствених услуга, које би свим грађанима Републике Србије требало да буде обезбеђено.

Путовање је конципирано тако да се поред северног дела Косова и Метохије обиђе и јужни део, који се често занемарује како медијски тако и политички. Поред обиласка културне и историјске баштине, веома важан моменат је била и комуникација са локалним Србима и разговор о њиховом начину живота на Косову и Метохији.

Важни моменти разговора са нашим људима су били изузетно емотивни и често и потресни. Наиме конкретно за место Липљане, истакнуто је да су често српске куће биле обележене од стране Албанаца, а касније и спаљиване. Дуго времена у Липљану није постојала могућност служења свештеника, јер су били мучени. Тек пре неколико деценија постоји могућност служења и постојања свештенства. Поред тога веома често су постојали спорови између Срба и Албанаца око црквене имовине, међутим за сада је она успешно очувана.

Посебни емотивни набоји су били присутни у Ораховцу, где су чланови обе организације имали прилику да се друже са децом и да доделе слаткише. Време проведено у Ораховцу донело нам је информације од мештана да имају тренутно око 80 деце од првог разреда основне школе, до четвртог разреда средње (што представља два већа одељења у Београду). Школа је импровизована од приватног супер маркета, што представља лош услов образовања за нашу децу на нашој јужној територији. Поред тога веома стресан моменат за нас је био што Срби у Ораховцу, могу да се крећу у кругу од 400 метара око цркве, која представља њихову безбедну зону. Такође постоји спортски терен на ком су се некада играла српска деца, којима је данас забрањен прилаз и где не могу да се играју, јер им Албанци не дозвољавају прилаз терену.

Најважнији проблем са којим се Срби суочавају је да немају посла и економску независност. У смислу да нису у могућности да покрећу сопствени бизнис и продају своје производе. У Ораховцу конкретно постоје виногради који су узурпирани од стране Албанаца, који су раније били српски, а које Срби не могу да обрађују тренутно.

Дакле велики проблем одласка Срба са Косова и Метохије представља тај моменат немогућности да се егзистенцијално обезбеде. Ово је тема којом смо се бавили и на трибини „Косово и Метохија: данас и сутра“ где је јасно скренута пажња да наши људи на Косову и Метохији не могу да покрену сопствену производњу због разних забрана али и правних кочница у регистровању сопствених фирми. Субвенције и помоћ Републике Србије по економском питању су изузенто слабе, када је у питању улагање у привреду јужне покрајине.

Упечатљиве поруке које смо добијали од свих локалних Срба и порука коју су нам јасно слали је да је њима важан наш долазак и разговор са њима јер тиме ми њима шаљемо поруку да их нисмо заборавили.

Путовање је обележено обиласком следећих дестинација: Газиместан, Липљан, Грачаница, манастир Драганац, Ново Брдо, Гњилане, Партеш, Пасјане, Призрен, Ораховац, Велика Хоча, манастир Дечане, Пећка патријаршија, Лепосавић. У свим градовима смо обилазили културну и историјску баштину српског народа.

Хвала свима који су учествовали у овогодишњој акции Осмех за Космет, а посебно хвала људима који су кренули храбро на овогодишње путовање и тиме показали да никада нећемо и нисмо заборавили наш народ на Косову и Метохији.

Ваше организације Српски политичи форум и Систем вредности.

Догодине у Призрену!

Трибина „Косово и Метохија: данас и сутра“

Тема која је већ дуги низ година актуелна у Србији, у организацији Српског политичког форума и Система вредности под окриљем акције Осмех за Космет, је преточена у трибину „Косово и Метохија: данас и сутра“. На трибину су говорили проф. др Слободан Самарџић редовни професор на Факултету политичких наука и бивши министар за Косово и Метохију, проф. др Милош Ковић ванредни професор на Филозофском факултету и Марија Петровић члан Х. О. Косовско Поморавље.

Трибина је била подељена на три дела од којих први представља проблем спољне политике Србије и питања Косова и Метохије. Други део трибине је био посвећен унутрашњем питању и стереотипима грађана Републике Србије и њиховом односу према покрајини, док трећи део представља проблем односа севера и југа Косова и Метохије као и живот Срба који живе јужно од Ибра.

Положај Косова и Метохије на међународној сцени

У првом делу трибине о спољној политици и положају Косова и Метохије на међународној сцени говорио је проф. др Слободан Самарџић Професор Самарџић је истакао да је ситуација од 2004. до 2008. године била неповољнија по Србију. Тада се видело да се појављују уравнотежавајуће снаге на глобалном нивоу, али то није тада утицало на ситуацију на Косову и Метохији.

– Међународна заједница је један еуфемизам. Представља сасвим неодређену структуру моћи – истиче професор Самарџић.

Од 2012. па до данас потписани су разни споразуми који су погубни по Србију. Професор је истакао пример Бриселског споразума, као једног нелегалан спор са становишта међународног права, јер је потписан са структуром која није међународно призната. Бриселски споразуме је на неки начин легитимисао Устав и законе тзв. Косова и оно што смо имали у рукама и држали тешком муком то је све иручено на тацни. Све је то дато за заједницу српских општина и ту пише да се те општине могу удружити и да би лакше обавиле комуналне свакодневне послове на нивоу локалне самоуправе. Тиме дакле није обезбеђена аутономија за Србе.

Други документ из јануара 2014. године који је уобичајен за укључење у ЕУ, тачка 23. у једној фази ових преговора тако пише Србија и Косово без звездице, ће закључити правнообавезујући споразума о свеобухватној нормализацији односа. Србија се у суштини тиме обавезала да призна Косово и Метохију. Сузила маневарски простор потпуно. Зато је могуће увођење царина од 100% и разних других насилних аката.

Оно што је главни проблем код спољнополитичких преговора је што Србија у Европској унији не поседује савезника, већ преговара са земљама које су признале постојање тзв. Косова. Професор Самарџић сматра да би враћање питања у Савет Безбедности дао повољнији положај у међународним преговорима Србији.

Међутим оно што је добро данас је што ЕУ више нема потенцијал да се шири, јер је већ годинама затрпана кризама: мигрантска, ковид, економија. Међутим то нам даје само додатног простора за одлучне потезе. Уколико власти не донесу решење по питању статуса Косова и Метохије Уставом или не врате питање Косова и Метохије у УН, засигурно не можемо очекивати од међународне заједнице подршку.

– Ми смо дужни да донесемо Устав и  закон о статусу Косова и Метохије, и то морамо урадити – каже професор Самарџић.

Унутрашња политика и „прихватање реалности“

Други део трибине посвећен је унутрашњој политици и односу грађана према питању Косова и Метохије, а о коме је причао проф. др Милош Ковић. Он сматра да је проблем и поглед власти на питање Косова и Метохије, где свака власт пребацује кривицу на претходну када говори о узроку и настанку одређених проблема, а себе представљају као победнике. Са друге стране дугогодишње бомбардовање информацијама о „прихватању реалности“ и логици САД која је урушила Филипине и Абориџине којима су говорили да прихвате реалност.

– За нас то није реалност, ми то видимо другачије од Американаца и Албанаца – истиче професор Ковић.

Од 2017. године се убрзао процес „прихватања реалности“ отварањем унутрашњег дијалога, које је подржао и шири део јавности и најистакнутији чланови САНУ-а. Међутим у таквим моментима став Српске православне цркве је остао јасан, а са њима се окупља и део професора са универзитета који уз благослов Манастира Сланци, који састављају апел за одбрану Косова и Метохије.

Већ од 2018. се нешто мења, од тада разна истраживања западних и пронато организација износи статистичке податке који указују на пораст заинтересованих грађана за питање Косова и Метохије и увиђа велики пораст националних вредности. Велики показатељ су и литије у Црној Гори, где су песме биле посвећене Косову и Метохији.

– Литије су биле један важан тренутак где су већина били млади људи. То су млади који до тада и нису нешто били у црквама. Одједном се маса младог свиета прлеила у тај покрет. Као да је сада ово о чему ми говоримо постала нека врста контракултуре поготово у Црној Гори где је средња генерација још задојена неким западним вредностима, нихилизам, потрошња итд. Али као да се у млађим људима буди нешто друго као неки вапај за смислом – истиче професор Ковић.

Неки се канали затварају, преговори у Бриселу су траљави тако да у овом тренутку имамо једну врсту заустављања процеса. Споља се сузио маневарски простор за ову владу. Очигледно да се поправила и ситуација изнутра, али треба нагласити улогу СПЦ, где око Косова и Метохије имамо потпуни консензус.

– Како можемо да живимо, да дишемо кад нам браћа живе у гету на Косову и Метохији. То нас просто зове да учинимо нешто. Историја је неко кретање однос између слепих сила историје и нечега што је поље слободе. Ту су међународни односи, велике силе, наша власт и ту смо ми. Дакле питнање је савести, личног ангажмана – истиче професор Ковић.

Опстанка Срба на Косову и Метохији и проблем енклава

Марија Петровић је као члан Хуманитарне организације Косовско Поморавље из прве руке пренела своја искуства која се тичу реалне ситуације на Косову и Метохији као и начина живота и услова у којима се налази Српско становништво на Космету, који представља уједино и трећи део трибине. Марија је пренела и проблем у виду немогућности да Срби јужно од Ибра себе представљају на прави начин услед фаворизације севера од стране медија и наше власти.

– Није сам народ себе исфаворизовао, него је таква била међународна и државна политика којом се све што се говори о Србима на Космету свело на северни део. То је показао и случај таблица на северу, а заправо великим делом је крива и сама наша држава јер су се те мере реципроцитета могле очекивати. С друге стране, јужно од Ибра људи нису имали право на КС статусно неутралне таблице већ годину дана – рекла је Марија.

Говорила је о нестручности кадрова који се шаљу на јужни део и не представљају проблем српских средина јужно од Ибра како треба, односно не бране интересе грађана који живе тамо. Велики проблем је што су то људи који нису компетентни и који нису довољно стручни да би одбранили интересе јужног дела и да би се довољно борили за локалне проблеме са којима се грађани свакодневно сусрећу. Истакла је да су велики проблем и избори на Косову и Метохији, јер како каже:

– Када говоримо о изборима на Косову и Метохији, Срби немају права да бирају своје кандидате већ то долази по налогу са севера у договору са Београдом. Те људе из Београда готово нико и не зна и нико их не може позвати на одговорност. Српски народ јужно од Ибра приморан је да гласа за њих, јер не само да не могу да гласају за неког другог него немају ни за кога другог, јер су други албанци – истиче Марија.

Такође је говорила и о највећим проблемима који муче наше грађане на Космету – економија, продаја земљишта Албанцима, нестручни кадрови у образовању и висока незапосленост. Када је у питању приватно покретање бизниса истиче да је то велики проблем за Србе, јер они морају да се региструју у АПР-у у Србији, али и морају у систему тзв. Косова и на тај начин Срби плаћају дупле порезе, а ако би желели да продају на територији централне Србије производе, морају да плаћају царине и све то их спутава да покрену приватан бизнис и продају своје производе ван Косова и Метохије.

Такође је навела и проблем пројектних финансирања јер се спроводе без икакве контроле и одговорности, јер субвенције добијају људи који се не баве озбиљно пољопривредом.

Требало би да се из Београда општине позову на одговорност за спровођење пројекта који се финансирају из буџета Републике Србије.

– Деценијама се издвајају средства из Србије за Косово и Метохију. То нико не контролише и то је кључан проблем. Не може човек који се не бави пољоприворедом да добије машине и да их касније прода. Нико од наших произвођача са наше продавнице „Купуј са Космета“ није добио субвенције од Србије, иако су озбиљни произвођачи – каже Марија.

Што се тиче продаје земље од стране људи који су отишли пре рата па се враћају да продају наслођено је већа него од стране људи који продају из револта, али ретки су случајеви. Не постоји стратегија борбе против тога. Међутим Марија наводи да су врло чести случајеви људи на функцијама који продају своју имовину доле.

Она је скренула пажњу да готово сви ови проблеми имају једнак узрок који би се могао најбоље објаснити кроз именовање неквалификованих људи на положаје доносиоца одлука само због њихове послушности. У последњем делу обраћања је напоменула да је једини начин опстанка и повратка Срба на Космету улагање у младе којих срећом има доста у Косовском Поморављу, а ако би српске заједнице овде опстале то би био јасан сигнал остатку Косова и Метохији да нада постоји.

– Ја долазим из Косовског Поморавља, где срећом има највећи број младих људи и велики потенцијал. За даљи развој Косова и Метохије је кључ да се сачува Поморавље, јер ако сачувамо Поморавље, дајемо наду и за опстанак Метохије – истиче Марија Петровић.

Ова трибина представља прву у низу од серије трибина о Косову и Метохији, на крају којих ће се одржати и округли сто где ће се разговарати са стручњацима и донети конкретни закључци по том питању.

Успешно организована хуманитарна журка Осмех за Космет!

Са поносом Вас обавештавамо да је овогодишња хуманитарна акција „Осмех за Космет“, која се организује седму годину заредом, од прошле године проширила своје деловање и окупила заједно организације Српски политички форум, Систем вредности и Студентску организацију Факултета политичких наука у Бањој Луци.

Заједно са колегама из Система вредности, у недељу 7. новембра организовали смо хуманитарну журку Осмех за Космет. Желимо да се захвалимо свима који су дошли на журку синоћ и својим присуством помогли да се сакупимо 70.400 дин. за најугроженије породице на Косову и Метохији.

Позивамо вас све да наставите да пратите наш рад, јер вас у наредном периоду очекују разни догађаји које планирамо да организујемо, на којој ће се наставити прикупљање средстава за акцију Осмех за Космет, те на крају тај новац заједно односимо најугроженијим породицама.

Зато се мисија наставља…

Успешно реализована акција Осмех за Космет доделе божићних пакетића деци са Косова и Метохије!

11. јануар 2020.

Другог дана нашег најрадоснијег празника, божићни пакетићи стигли су у Витину и Церницу, а трећег дана, на празник Св. архиђакона и првомученика Стефана, стигли су и у Гораждевац!

Пакетићи са гардеробом и слаткишима, као и средства за наставу на даљину, су поклони деци са Косова и Метохије којима смо им улепшали овогодишње празнике заједно са студентским организација из Београда, Бања Луке и дијаспоре, као и хуманитарном организацијом Косовско Поморавље.

Школарцима из Витине и Цернице поделили смо 50 пакетића, деци из Гораждевца преко 100 пакетића, а у току целе акције прикупљено је преко 150. Ученике ОШ Јанко Јовићевић (Гораждевац) као и децу млађег узраста, обрадовали смо слаткишима, а школарцима из удаљених метохијских села поклонили смо таблете који ће им помоћи да прате онлине наставу. Овогодишњом акцијом измамљени су осмеси на лице деци која одрастају у енклави, у свега неколико улица којима могу да се крећу и чије се детињство одвија у изолацији. Навикнути на ограничено кретање, неизвесност и мањак информација, страх од тога да ће поново бити одвојени од остатка своје земље, далеко је надвалдао страх од вируса.

Због пандемије Ковида 19, били смо спречени да посетимо браћу и светиње на Косову и Метохији. Тако да је наша традиционална хуманитрна акција Осмех за Космет ове године била заједничка акција Х.О. Косовско Поморавља, организације Систем вредности, Удружења студената Републике Српске у Србији, Удружења студената Факултета политичких наука у Бања Луци, Организације Дигитална Србија, а уз подршку Организације српских студената у иностранству.

Донације за акцију прикупљане су у оквиру онлине кампање „Подели радост – срцем уз срце Србије“, а поклоне за децу из Цернице, Витине и Гораждевца, у име свих учесника, поделили су чланови организације Х. О. Косовско Поморавље другог и трећег дана Божића.

Циљ акције је био да путем објава на друштвеним мрежама, пратиоцима и донаторима приближимо живот Срба у енклавама на Косову и Метохији. Снимцима и фотографијама косметске свакодневице желели смо да пробудимо солидарност, бригу, саосећање и слогу, указујући на то да је одвојеност од свог народа и земље најтежа врста изолације и да се тако нешто сме дозволити.

ПОДЕЛИ РАДОСТ – СРЦЕМ УЗ СРЦЕ СРБИЈЕ!

ВИДЕО ЗАПИС О МАЛИШАНИМА ИЗ ОШ „МЛАДЕН МАРКОВИЋ“

Поздрав од малишана из ОШ „Младен Марковић“ у Витини! Најмлађи основци из Витине данас су се у игри радовали првом снегу, а ми смо им се придружили и питали их шта знају о Божићу и да ли једва чекају предстојеће празнике. Било је немогуће камером забележити толико радости због наше посете, али смо се потрудили да вам на тренутак приближимо слику из малог црквеног дворишта у коме заједно одрастају све генерације из овог места на југу Косова и Метохије. За ђаке који похађају ову школу време проведено у њој најчешће је и једина прилика за игру и дружење са вршњацима. У овој општини, у Косовском Поморављу, данас живи око 20 српских породица, а црква у Витини је, након рата 1999. године, постала једино место њиховог окупљања док је стара школска зграда потпуно уништена. Учешћем у овогодишњој акцији „Осмех за Kосмет“ донирате средства за купoвину божићних пакетића деци из Витине!

#ОСМЕХЗАКОСМЕТ2020

ХУМАНИТАРНА ШОЉИЦА ЗА БОЖИЋНЕ ПЕКЕТИЋЕ

ПОРУЧИ ШОЉИЦУ И ПОДЕЛИ РАДОСТ – СРЦЕМ УЗ СРЦЕ СРБИЈЕ!

Куповином хуманитарних шољица са јединственим мотивима српске традиције и писма подржавате акцију „Осмех за Космет“ за куповину божићних пакетића деци са Косова и Метохије коју ове године спроводе студенти из Србије, Републике Српске и наша организација!

Овде поручи

26. новембар 2020.

Видео снимак

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА ЗА БОЖИЋНЕ ПАКЕТИЋЕ ДЕЦИ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

ПОДЕЛИ РАДОСТ – СРЦЕМ УЗ СРЦЕ СРБИЈЕ

ОСМЕХ ЗА КОСМЕТ 2020

Српска омладина и студенти окупљени око више организација из различитих градова, удружили су се ове године у оквиру хуманитарне акције „Осмех за Космет“ како би прикупили средства за куповину божићних пакетића деци из енклава на Косову и Метохији.

Под слоганом „Подели радост – срцем уз срце Србије“ започињемо заједничку кампању на друштвеним мрежама током које желимо да окупимо што више људи и подстакнемо оне који су у могућности да подрже нашу акцију.

С обзиром да је ове године број посета Космету био много мањи него претходних година, циљ нам је и да кроз акцију преносимо слике живота у јужној српској покрајини. Све што је пандемија вируса корона донела скоро читавом свету, није заобишло ни српски народ на Косову и Метохији. Велики број деце из удаљених енклава још увек нема зимску гардеробу, школски прибор, играчке… 

Нажалост, околности у којима се налазимо због пандемије спречавају нас да посетимо нашу браћу и светиње на Косову и Метохији. Навикнути на изолацију, неизвесност и мањак информација, страх од тога да ће поново бити одвојени од остатка своје земље далеко је надвалдао страх од вируса.

Зато вас позивамо да нам се придружите и подржите нашу акцију дељењем на друштвеним мрежама, снимцима подршке и донацијама, како бисмо показали са смо срцем уз срце Србије!

„Осмех за Космет“ је традиционална хуманитрна акција студентске органзације Српски политички форум са Факултета политичких наука у Београду којој су се ове године прикључили чланови Х.О. Косовско Поморавље, организације Систем вредности, Удружења студената Републике Српске у Србији, Студентска организација Факултета политичких наука Бања Лука и Организација Дигитална Србија уз подршку удружења из дијаспоре и региона.

Акција траје до 31. децембра 2020. године, а пакетиће деци из Метохије и Косовског Поморавља уручиће чланови Х.О. „Косовско Поморавље“ из Партеша.

ВАШЕ ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ НА:

Динарски жиро рачун код Комерцијалне банке:

205-266929-36

Динарски жиро рачун код Интеза банке:

160-6000000743964-30

Хуманитарна организација Косовско Поморавље
Краља Петра бб, Партеш
Гњилане

Инструкције за донације из иностранства

28. jун 2020.

Видовдан је.
Сви добро знамо колико и зашто је данашњи празник битан за све Србе где год они живели. Историја је хтела да се толико тога битног и спектакуларног догоди на Видовдан али од тог силног сјаја и величине обичан човек који живи својим обичним животом може да изгуби своју приврженост нашем вековном завету и да му то постане нешто што је страно и недостижно. Ипак, ваља бити свестан тога да Видовдански завет не чине само дела која својом величином и значајем једва стају у оквире људског поимања стварности већ су то и све оне наизглед мале, свакодневне борбе и победе које остварујемо на заветном путу. Управо је то идеја водиља акције Осмех за Космет, коју смо ове године, упркос свим потешкоћама, реализовали тако што смо помогли да вртић Колибри у Партешу опреми своју кухињу за наше најмлађе. Овом приликом бисмо желели да се захвалимо свима који су учествовали у нашој акцији и надамо се да ћемо у временима која долазе бити још бројнији, још сложнији и још истрајнији у нашој борби.
Догодине у Призрену!

22. 09. 2019.

Увидевши да је деци из српских породица на Косову и Метохији све мање доступна литература штампана на ћириличком писму, чиме се на перфидан начин не дозвољава могућност избора и неговање најзначајнијих елемената српске културе и традиције, Српски политички форум је одлучио да приликом студентског путовања у јужну покрајину, а у оквиру хуманитарне акције „Осмех за Космет“ која се реализује већ шест година уназад, опреми неке од школских библиотека одређеним бројем књига штампаних на ћирилици. Књиге ће у сарадњи са Хуманитарном организацијом Косовско Поморавље бити испоручене местима у којима се школује највећи број српске омладине са Косова и Метохије.
Стога, позивамо вас да нам се придружите у прикупљању књига на ћирилици и тиме покажете племенитост и бригу за своје сународнике. 
Улазница за књижевно вече је најмање једна, добро очувана књига на ћирилици 

УЧЕСНИЦИ
Милан Веселица
Милош Милићевић
Тиосав Пурић
Марија Петровић
МУЗИЧКА ПРАТЊА
Саша Гајић
Ивана Теофиловић
Буди део шире слике!

3. 9. 2019.

Позивамо све студенте да посете први догађај у оквиру овогодишње хуманитарне акције „Осмех за Космет“. У холу Факултета политичких наука прикупљамо новчану помоћ за најугроженије српске породице на Косову и Метохији и обележавамо Дан примирја у Првом светском рату. Будите хумани, оставите прилог, фотографишите се са нама за велики мозаик у облику територије КиМ и добијте свој примерак амблема Наталијина рамонда. БУДИТЕ ДЕО ШИРЕ СЛИКЕ!

Хол Факултета политичких наука, 5. и 6. новембар, од 12 до 15 часова

Акцију је помогло Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије.

25. 04. 2019.

Са поносом Вас обавештавамо да је овогодишња хуманитарна акција „Осмех за Космет“, која се организује пету годину заредом, најуспешније изведена до сада. Заједно са колегама из Клуба студената историје „Острогорски“ са Филозофског факултета, ПРИКУПИЛИ СМО 242.230 ДИНАРА! Организоване су бројне манифестације хуманитарног карактера: обележили смо 100 година од победе у Првом светском рату и колегама са Факултета политичких наука поделили амблеме „Наталијина рамонда“, организовали журку у Коноби Акустик, а потом и хумористичну трибину „Државни посао: шта нас чека у државној служби?“ на којој је говорио Никола Шкорић (а.к.а. Драган Торбица) и монодраму „На Дрини ћуприја“, коју је извео наш славни глумац Тихомир Станић. Ученици београдских основних школа „Ћирило и Методије“, „Марија Бурсаћ“, „Карађорђе“ и „Мајка Југовића“ прикупили су играчке и школски прибор за своје вршњаке са Косова и Метохије. Колеге са Филозофског факултета су организовале бројне запажене трибине, квиз и журке хуманитарног карактера. Показали смо да не заборављамо своје сународнике на Косову и Метохији. Сада нам предстоји пут на ком ће поделити помоћ породицама и вртићима којима је то најпотребније и посетити културно-историјску баштину Косова и Метохије: Манастир Високи Дечани, Газиместан, Призренску богословију, Манастир Свети Архангели… Мото овогодишње акције „УПОЗНАЈ СЕБЕ ДА БИ УПОЗНАО СВЕТ“ нам говори крајњи циљ свих напора и залагања за хуманије услове и праведнији положај наших сународника из јужне покрајине. Отуђење од Косова и Метохије је отуђење од суштине српског патриотизма. Отуђење од Косова и Метохије је удаљење од међународне правде и истине. Иако често говоримо да смо много тога заборавили, ипак је много више тога што нисмо упознали. Тек када до краја упознамо себе, моћи ћемо да завршимо тврђаву свог идентитета. Тек када изградимо свој идентитет, упознаћемо идентитет света.
Зато се мисија догодине наставља… Ваш СПФ

Дизајнирајте овакво веб-место уз помоћ WordPress.com
Започни